top of page

CLT-talon seinien käsittely
Palastelen tällä kertaa meidän maalaus-savottaa, siitä tuli paljon kyselyitä!


STARTTI


CLT-elementit ovat ristiinlaminoitua massiivipuuta, jossa elementtien pinta on tehtaalta tullessaan valmista sisäpintaa. Hoisko toimitti meille kauniit elementit, jotka Vei-rak urakoitsijamme hioi vielä kertaalleen työmaalla, paikkailtuaan oksareikiä, saumoja ja ruuveja piiloon. Hiomisen jälkeen harjasimme pinnat pölystä puhtaaksi ja aloitimme käsittelyn.

Seiniin tehtiin ensin lipeäkäsittely ja homma viimeisteltiin kuultomaalilla. Muutama pieni, kevytrunkoinen rema-levystä tehty seinä, sekä yksi CLT-elementtiseinä käsiteltiin peittävillä maaleilla. Koska tulevan kotimme seinät ovat hirren kaltaiset, eli umpipuuta, lisänä vain villaeristeet ja ulkoverkoilu – halusimme pitää huolen siitä, että ekologisuus ja puun hengittävyys jatkuu. Maaleiksi valikoituivat täysin muovittomat, Suomen luonnonmaalien tuotteet.


Lipeä tummentaa vaaleaa puuta ja tuo oksat melko voimakkaasti esiin. Se myös kuivuu asteittain, joten ei syytä paniikkiin! 


Emme tämän projektin kanssa lähteneet havittelemaan keltaista mäntymökkitunnelmaa, vaan halusimme ehdottomasti säilyttää raikkaan vaalean fiiliksen sisätiloissa. Lipeäkäsittely lupaa vaalentaa puun tai meidän tapauksessa; pitää puun vaaleana seuraavat 20-25 vuotta. Lipeä on vahva syövyttävä emäs, joka imeytyy puuhun, tekee tehtävänsä ja haihtuu pois.


Elementit on valmistettu suomalaisesta kuusesta, joka on tuoreena hyvin vaaleaa, puu kuitenkin tummuu ajan myötä ja jo pari kuukautta pystytyksen jälkeen väri oli selkeästi muuttunut. Tremax lipeäkäsittely kylläkin tummensi entuudestaan meidän materiaalia ja toi oksat vahvemmin esiin. Emme panikoineet (paitsi minä hetkellisesti), päälle oli kuitenkin tarkoitus laittaa kuultomaali, jossa valkoista pigmenttiä.


Tuore lipeä ei tee keholle hyvää, joten käsittely aloitettiin suojautumalla haalariin, suojamaskiin, -laseihin ja -käsineisiin. Tremaxin levitystä yritettiin aluksi vain lipeälle tarkoitetuilla pensseleillä, mutta lutraaminen oli mahdotonta. Lipeä on koostumukseltaan kuin vettä ja etenkin kattopinnoille saaminen olisi vaatinut vähintään yhden silmän menetyksen, kun happoa olisi tippunut suojalasien sivuista aivan varmasti silmiimme.


Hankimme rautakaupasta isohkon puutarharuiskun, jolla minä sumutin lipeää seinälle ja Kai levitti varrellisella lipeäpensselillä aineen tasaiseksi. Tiimityö oli tärkeää, lipeä näet alkoi valumaan salamana ja tehokkuus oli avainkysymys. Kattopinta muodostui heittämällä haastavimmaksi ja jotain olisi voinut hirvittää, kun kipitimme 7 metrin korkeudessa telineillä vuorotellen lipeäsuihkun alta pois.


Lipeä piti toki levittää kaksi kertaa, joten käsittelimme noin 700 neliötä kahdestaan, saaden molempina kertoina aikamoisen lipeäyskän (ihan itse keksimä termi). Projekti oli iso ja uuvuttava, mutta yritimme pitää mielessä lipeän tehokkuuden ja ekologisuuden.


Tässä näkyy vaalea alkuperäinen kuusi ja käsitelty pinta. 


Tekisinkö jotain toisin, entä lipeöisinkö heti uudelleen?


Hankkisin parhaimmat filtteröivät suojamaskit ja rakentaisin matalamman talon. Hahah. Puhdistaisin myös ruiskun huolella aina, vaikka seuraavaan kertaan olisi vain hetki. Hajotimme yhden ruiskun, jonka metalliputken lipeäjäämät syövyttivät.


En varmasti lähtisi hommaan heti uudelleen. Urakka oli valtava ja antaisin sen ammattilaisten käsiin lausahdellen makso mitä makso. Mutta se oli asia, jonka pystyimme tekemään itse ja täten säästimme tuhansia euroja.


KAKKOSVAIHEOlimme niin iloisia, kun pääsimme eroon suojamaskeista ja hiostavista hanskoista. Tartuimme uudella tarmolla Suomen luonnonmaalien Auro kuultomaaliin, mutta koko projekti meinasi kosahtaa siihen. Teimme niin fiksusti, että hankimme maalia testaamatta sitä meidän materiaalille. Toisaalta meillä oli onni onnettomuudessa ja lopulta testaamattomuudella säästimme rahaa ja maalia oli helpompi käsitellä..


Alkuperäinen maalimme oli aivan liian valkoista, se näytti siltä kuin olisimme levittäneet pohjamaalin puun päälle. Yritimme hinkuttaa maalia pintaan kaikilla mahdollisilla levitystavoilla: telalla, sienellä, rievulla, pensselillä – lopputulos oli karmea. Harkitsimme ruiskuttamista, rajasimme epätoivoisesti teipillä pieniä alueita, joita voisi käsitellä yksi kerrallaan.. Kun huutelin apua somessa, moni muukin oli törmännyt tähän ongelmaan. Useimmat totesivat, että eivät enää ikinä lähde leikkimään kuultomaalilla. Kun kontaktoin maalareita, he eivät olleet kiinnostuneita työstä, koska kuultomaalin käsittely on niin hirvittävää.


Hikikarpalot nousivat otsalle ja meinasimme jo vaihtaa hirsivahaan, jossa on paljon enemmän vettä, joskos sen levitys olisi helpompaa.. Kun kuulimme asiakaspalvelusta, että Auroa voi laimentaa jopa 50% – päätimme testata vielä kerran ja jo alkoi sujua! Maali levittyi letkeästi laadukkailla pensseleillä, pinta oli märkänä melko peittävä, mutta kuivui kauniin kuultavaksi. Saimme tehtyä laajempia alueita kerralla, tärkeää oli vain edetä katon rajasta lattiaan kerralla, jotta vältyttiin päällekkäisiltä maalauskerroilta. Vedellä pystyi vielä tasoittamaan rajapintoja, jos oli tarve. Maalaaminen helpottui, mutta se oli hidasta.Vasemmalla lipeöity seinä, oikealla höpsö peittävä Creme Verde ja katossa lopullinen pinta, eli Tremaxin päälle Auroa.


Nyt talon sisäseinät ovat hyvin samanlaiset sävyltään kuin elementtien pystytyspäivänä. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, mutta en voi mitenkään sanoa, että projekti olisi ollut helppo tai edes siedettävä jonain hetkinä. Saimme kuitenkin juuri sellaista pintaa kuin halusimme ja euroissa säästö oli toki valtava. Jos meidän olisi pitänyt maalata talo vielä ulkopuolelta, olisin irtisanoutunut. Ei kysymystäkään.


Peittävillä, muovittomilla maaleilla työskentely luonnistui aivan samalla tavalla kuin perusmaaleilla. Keittiön seinä käsiteltiin valkoiseksi, jotta keittiö uppoaisi seinään paremmin ja täysin valkoinen seinä tuo myös hieman avaruutta tilaan. Muutamaan kevytrunkoiseen väliseinään valikoitui sävy Creme Verde ja se on kyllä mielenkiintoinen sävy. Vaihtaa väriä valon mukaan aika paljon ja on varmasti ensimmäinen joka maalataan uudelleen tuossa kodissa. Nautiskellaan nyt hetki tästä mielenhäiriöstä kuitenkin!


Mikäli halajat tietää aiheesta lisää, Suomen luonnonmaaleilla on varsin pätevää osaamista ja mekin saimme aina apua. <3

2,760 views0 comments

Comments


bottom of page