top of page

Kodinhoitohuone – kodin tärkein tila?

Ehkä ei sentään kodin tärkein tila, mutta tuo aimoista plussaa, jos kodinhoitohuone ylipäänsä on olemassa. Meillä ei hirmu paljon neliöitä riittänyt tälle kodin huoltokeskukselle ja sen vuoksi panostimme materiaaleissa raikkauteen ja yksinkertaisuuteen.

Tästä tilasta löytyy lukuisia kaappeja, kuivaava pesukone, avohyllyjä, taso lavuaarin kera ja suihkuhuone. Tähän tilaan on kätketty myös IV-kone, jakotukki ja sähkökaappi; eli melkoinen monitoimikeskus. Koska halusimme edes tämän kokoisen kodinhoitohuoneen, sauna löytyy erillisrakennuksesta pihalta.

Kodarin helmi on Dekton Helena työtaso, joka on Cosentinon valikoimaa ja kiviveistämö Ylämaan Graniitin leikkaama. Dekton on kuin jotain supermateriaalia ja olisi ollut nerokasta laittaa sitä myös keittiön tasoksi, mutta olimme jo ehtineet rakastuneet meidän terrazzoon. Kodinhoitohuoneeseen tämä graniittiakin kestävämpi, lähes tulkoon kaiken sietävä Dekton on jopa turhankin ylellinen! Toisaalta kodinhoitohuoneessa pestään välillä mutaista koiraa ja olen jopa tehnyt siellä savitöitä – täten juuri meille, kovaa kulutusta kestävä Dekton, oli järkivalinta.Tason valintaprosessi oli melko haastava operaatio. Sen piti sopia kaappien sävyyn, lavuaariin, vihreään laattaan, valkoiseen sekä CLT -seinään. Tila on siinä mielessä sävytykseltään armollinen, että siellä ei ole yhtäkään ikkunaa. Täten valo on aina sama; kirkas ja puhdas. Kyllä minä silti kehitin sievoisen stressin tästä(kin) aiheesta rakennusprosessin aikana. Kun piti arvailla miltä esimerkiksi lopullinen sävytetty CLT-seinä näyttää, on mielikuvitus kovilla. Lopulta päätin, että tärkeintä on tason istuminen laattojen ja lavuaarin kanssa suunnilleen yhteen ja niin se lopulta sopikin.


Helenan marmorityyppinen kuosi mietitytti samalla tavalla kuin keittiön terrazzo: kyllästynkö tähän vuoden päästä? Tasot leikataan isommasta levystä ja kun eläväisyys on vaihtelevaa, on tuurista kiinni, kuinka paljon tai vähän kuvioita omaan tasoon tulee. Meille tuli melko sopivasti ja uskon, että lopulta Helenamme on kuitenkin melko ajaton. Kuosin huomaa, mutta nopealla vilkaisulla taso näyttää "vain" valkoiselta.

Laadukkuuden lisäksi kiiltävä ja täten mukavan liukas taso on osoittautunut oivaksi valinnaksi kodinhoitohuoneeseen. Olen matta-ihminen, mutta käytännöllisyyden vuoksi kiiltävä toimii tuossa tilassa paremmin. Se on erittäin helppo pitää puhtaana ja siinä on ihana viikata pyykkejä. Taso on myös ehtinyt toimia pikkuisten juhlien tarjoiluiden kätkijänä. On kerrassaan luksusta, että piilossa oleva taso luo väliaikaista säilytystilaa.

Dektonin lisäksi Cosentinolta löytyy useita muita sarjoja ja aivan käsittämättömän upeita kuoseja. Mietin kuumeisesti missä voisin hyödyntää Natural Stone malliston villeimpiä pintoja – ah! Cosentinon showroom Vantaalla on vierailemisen arvoinen paikka. Valikoima on kuitenkin niin valtava, että varaa aikaa ja hyväksy jo etukäteen, että valinta saattaa viedä tovin. Ylämaan Graniitti taas jäi mieleeni loistavasta palvelusta ja millilleen tehdystä lopputuloksesta, lavuaarin lisäksi meille piti leikata kupariputkelle kolo ja jännitin kovasti meneekö kaikki niinkuin olin päässäni ajatellut.

Kodinhoitohuoneen neliöt ovat tuntuneet riittävän ihan mukavasti meidän käytössä ja kaappien sisällä kaikelle on löytynyt paikka, vieläpä mukavan väljästi. Kodarissa toimii ennen kaikkea pyykkihuolto. Oleellista sen suhteen oli, että likapyykille on oma paikkansa ja se löytyy kaapin sisältä, ulos vedettävistä laatikoista. Neljään leveään laatikkoon menee juuri sopivasti iso koneellinen jokaista laatua: tummat, valkoiset, väri ja villa/käsinpesua vaativat. Saman kaapin yläosasta löytyy pesuaineet, silitysrauta, talouspaperit, tiskiharjan päät, muovipussirullat, tiskirätit ja sen semmoiset. Kodarin muut kaapit kätkevät sisälleen muun muassa lakanat, pyyhkeet, kynttilät (olen syyskuusta maaliskuuhun suurkuluttaja), lankakaatikkoni, koiran härpäkkeet ja viinapulloja.

Olen tilannut siipaltani tilaan vielä yhden korkean kaapin, jonne piiloutuisi imuri, silityslauta sekä pieni pyykinkuivausteline. Tilaan on tehtävä kaappi itse, tai tilattava jostain mittatilauksella. Se ei saa olla liian syvä, eikä liian leveä ja juuri oikean kokoista ei ole löytynyt mistään. Pohdin myös toisinaan, pitäisikö yksi seinä vielä laatoittaa.

Jos tekisin jotain toisin, olisin jatkanut tasoa L:n mallisesti suihkua vastapäätä olevalle seinälle ja asennuttanut siihen suoraan tarvittavan korkean kaapin. Meidän LVIS-pakettiin kuului myös hanat ja vaihdoimme niistä budjetin vuoksi vain osan. Kodinhoitohuoneeseen ja yläkerran vessaan valitsimme hanat urakoitsijan suppeasta valikoimasta. Melko klassinen krominen hana on varmasti aikanaan ensimmäinen, joka tuolta vaihtuu. Käytimme verrattaen melko vähän aikaa kodinhoitohuoneen nurkan suunnitteluun ja ehkä siihen olisi voinut vielä muutaman lisätunnin käyttää. Juuri tämän vuoksi olisi mahtavaa joskus vielä rakentaa toinen talo, astetta viisaampana!

Yhdestä kuitenkin olen varma, työtasoon panostan kodinhoitohuoneessa jatkossakin. Käytännöllisyyden lisäksi kauneus tuo arkeen luksusta, joka palkitsee joka kerta kun astelen tilaan.Tuotteesta saatu alennus.

685 views0 comments

Comments


bottom of page