top of page

Pavlova - kaunis ja helppo kakkuPavlova on muotoutunut perinneherkuksi syntymäpäivilleni. Marjakausi on parhaimmillaan heinäkuun alussa ja pavlovan ollessa parhaimmillaan juurikin marjoilla kuorrutettuna – perinne on melko looginen.


En tiedä kuka, koska ja missä sai minut ja on varmasti saanut monet muutkin uskomaan, että pavlovan oleellisin osa, marenki, on vaikea tehdä. Ei ole. Vaikean siitä ilmeisesti oletetaan tekevän valkuaisen erottelu, koska muutoin marenkia pitää vain vatkata ja sokeria lisätä. Aikaa se ottaa hetken, mutta ei sitäkään voi vaikeaksi luokitella.


Valuaisen ja keltuaisen erottelu ei myöskään ole vaikeaa. On olemassa erotteluun tarkoitettuja muovihärpäkkeitä, mutta helpointa valkuainen on erotella niin, että halkaisee kananmunan suunnilleen keskeltä, antaa valkuaisen valua alla olevaan astiaan ja vaihtelee keltuaista kuoren puolikkaasta toiseen muutamaan kertaan, jotta mahdollisimman suuri osa valkuaista on saatu irti.


Joskus keltuainen voi olla löllerö kiinteän sijaan ja tiputtaa itsestään osia valkuaisen joukkoon. Tämä mielessä voi olla fiksua erotella muna kerrallaan lasiin ja kipata siitä jokaisen munan jälkeen valkuainen itse leivonta-astiaan. Näin olleen kun kananmunia tulee enemmän, ei homma mene läskiksi viime metreillä. Keltuaisen hippuset voi toki myös ronkkia isosta kulhosta pois ja luulen, ettei muutama hippunen marenkia pilaa.

Mikäli erottelu tuottaa aivan liikaa päänvaivaa, voit aina tehdä vegaanisen version kikherneliemestä!


Sitten vaan vispataan. Minä käytän yleiskonetta, koska tykkään multitaskaamisesta, mutta tämän voi varsin hyvin vatkata perus sähkövatkaimella. Varmaan käsinkin vispilällä, jos omistat uutterat ranteet.


Sokerin olisi ilmeiseti hyvä olla erikoishienoa, mutta olen tehnyt marenkeja tavallisesta kidesokeristakin täysin onnistuen. Sokeria lisätään pikkuhiljaa ja vatkataan kunnes tuotos ei tipu alas, kulhoa väärinpäin käännettäessä. Pikkuhiljaa tarkoittaa kohdallani noin puoli desiä kerrallaan. Loput kuivataineet heitän sekaan jossain välissä. Periaatteessa marenki ei vaniljaa ja perunajauhoja edes tarvitse.


Muotoile haluamasi torttu ja pistä uuniin. Mulla oli ajatuksena tehdä tällä kertaa pieniä söpöjä marenkeja, mutta aika ei ollut puolellani. Täten levitin keskelle peltiä pyöreän levyn, vatkasin päälle kermavaahtoa ja heittelin marjoja. Aina ihaninta!

Marenki 4 valkuaista 2 dl sokeria 1 tl perunajauhoja 1 tl vaniljasokeria

125 astetta, 1,5 tuntia.158 views0 comments

留言


bottom of page