top of page

Puu- vai kivitalo?


Tiesin, että oli pieni virhe vierailla Tuusulan asuntomessuilla. Olin kolme viikkoa aiemmin muuttanut upouuteen puiseen CLT-taloomme, kun astelin sisään Lammin kivitaloihin (Duplio Tynell ja Duplio Aalto, kohdenumero 27).


Siinä missä ronski betonilattia on aina ollut haaveissa, olen myös teinistä asti ihastellut kotikaupunkini kirkkoa. Se on kivitalo, joka henkii sisältä ja ulkoa betonin rouheutta. Suurin osa pitää kirkkoa järkyttävän rumana, minä taas päätin, että rakennutan juuri sellaisen neliön hallin, jossa kivi näkyy ja tuntuu kaikkialla. Hiljalleen mieleeni kuitenkin hiipi ymmärrys siitä, että kivitalot ovat järkyttävän kalliita rakentaa ja aloin kääntää katsettani muihin vaihtoehtoihin. 


Lammin tämän vuoden messukohde on kaunis ja arkkitehtuurisesti kiinnostava paritalo, johon muuttaa ihanan erilaiset perheet. Samankokoisissa asunnoissa majailee messujen jälkeen neljän hengen lapsiperhe ja isosta omakotitalosta pienempään muuttava nainen.

Oli hyvin hauskaa nähdä, kuinka liki sama pohja toimii täydellisesti molemmissa elämäntilanteissa – etenkin, kun on itse viime viikkoina kriiseillyt uuden kodin neliöiden riittävyyden kanssa. Pikkulapsiperhe mahtuu mainiosti tähän huoneistoalaltaan 107 m2 kotiin, siinä missä naapurissa yksineläjällä on mukavasti tilaa oleskella ja viihdyttää lähellä asuvia lapsenlapsia.

Neliöiden tuntua voi etenkin uudiskohteissa kasvattaa hyvällä suunnittelulla. Kun tilat on mietitty tarkkaan, säilytysratkaisuja myöten, hukkaneliöt häviää ja jokainen nurkka on hyödynnetty. Lapsiperheen Duplio Aallossa on esimerkiksi lastenhuoneiden pohjat mietitty niin, että säilytysjärjestelmät eivät tunnu vievän lattiatilaa ja vanhempien makuuhuoneessa on tasona ja kaapistona keittiöfirman tuotteet, mitoitettuna täsmällisesti tilaan sopiviksi. Neroutta!


Budjetti on usein melko merkittävässä roolissa, kun lähdetään rakentamaan omaa taloa. Meille ekologisuus, muovittomuus  ja seinäpintojen hengittäminen nousivat ykköskriteereiksi, mutta suljimme kivitalon mahdollisuuden pois aluksi pelkästään hinnan vuoksi. Asuntomessuilla minulle kuitenkin selvisi totuus – kivitalojen kalleus on harhaluulo. Lammin kohteiden perheet tiesivät kertoa, että kivitalo oli tullut jopa edullisemmaksi, kuin muut ratkaisut. Olin pöyristynyt – me emme edes kilpailuttaneet kivitaloja!


Pohdimme yhdessä harhaluulon pohjautuvan mielikuvaan jättimäisistä, ultramoderneista Westendin kivitaloista, joita Suomeen alkoi ilmestyä viime vuosituhannen lopussa. Kivitaloja alettiin mieltää luksustaloiksi, koska oletetusti kookkaat ja avarat asunnot pystyttiin toteuttamaan helpommin kivimateriaaleista. Laudoitettu julkisivu väistyi ja kaikki halusivat rapata talonsa. Sen lisäksi sisustuslehdissä näkyi, kuinka isot kivitalot somistettiin arvokkailla huonekaluilla ja keittiön hana maksoi keskituloisen kuukausipalkan verran. Moderni oli yhtä kuin kallis – mutta sen ei tarvitse olla ja onneksi yhä useampi on tämän ymmärtänyt.
Kolmensadan neliön koti maksaa mammonaa, rakennettiin se mistä tahansa. Perinteinen 150m2 kivestä valmistettu omakotitalo taas pääsee hinnoissaan helposti samaan kuin samankokoinen puutalo, tai ainakin kuin hirsitalo. (Lammin kivitalolaskuriauttaa tutkailemaan asiaa)  Mutta miksi kukaan ei kertonut tätä minulle kaksi vuotta sitten?


Olen aiemmin maininnut teille keksimästäni termistä new house blues – sitä ehtii ajatella, että kaikilla muilla on paremmin, enemmän ja oman uunituoreen kodin ratkaisut ovat kerrassaan typeriä, osa jopa suuria virheitä. Kun pohtii monta vuotta kokonaisuutta miljoonien mahdollisuuksien maapallolla, eittämättä tulee hätäiltyä ja kompromissattua. Olikin erittäin lohduttavaa kuulla, ettei messukohteissakaan saatu kaikkea mitä haluttiin.


Siinä missä ihastelin kateellisena useita ratkaisuja, myös meidän valinnoista on jotain päätynyt tämän päivän kivitaloihin. Puu tekee vahvasti tuloaan takaisin ja messuilla onkin nähtävänä kivitalo, jonka julkisivusta on 60% verhoiltu puulla. You win some, you lose some.


Me olemme varsin ihastuneita puutaloomme. Nautimme sen tunnelmasta ja saimme luotua tilaan kivitaloille tyypillistä avaruutta. Moni on kehunut talomme arkkitehtuuria, kun taas itse pidän sitä melko simppelinä laatikkona. Jos joskus rakennamme uuden, otan ehdottomasti vertailuun myös kivitalot – talosta saisi tulla arkkitehtuurisesti vieläkin mielenkiintoisempi ja veikeä. Kivi antaa materiaalina mahdollisuuksia, joihin puu ei välttämättä kykene.


Hipsi messuille kurkkaamaan Lammit livenä (lippuarvonta Instagramissa @kaisujouppi, päättyy 8.8.2020) ja mikäli suunnittelet rakentavasi, ole järkevämpi kuin minä; älä tee olettamuksia, vaan vertaa kaikki vaihtoehdot.

734 views0 comments

Comments


bottom of page