top of page

Tämän päivän lukko - Yale DoormanHarkitsimme analogisten ja älylukkojen välillä, kun piti päättää millä tavalla ulko-ovemme lukitaan. Totta kai tänäpäivänä kaikessa on valinnanvaraa!


Hieman skeptisiä mielipiteitä saimme älylukoista kuulla, etenkin ihmisiltä, joilla ei ollut mitään omakohtaista kokemusta. Joissain asioissa vanhassa vara tuntuu olevan parempi, etenkin jos uudessa asiassa on ollut alussa haasteita. Meidän ovet olivat lukkoja vailla, kun älylukkojen alkuvaikeudet oli selätetty ja Abloyn Yale Doorman kehittynyt tähän päivään. Päätimme testata tätä uudenajan lukitussysteemiä ja jo useamman kuukauden ajan olemme todenneet sen olleen oikea ratkaisu.

Analoginen lukko toimii avaimella, joka tungetaan lukkopesään, old school juttuja. Älylukko toimii koodilla tai ovilätkällä (kuvissa), eikä siinä ole perinteiselle avaimelle virkaa. Huolettomuus ja helppous houkuttivat valtavasti, kun pohdimme kulkua ovistamme.

Lapset ovat nyt neljännellä ja kahdeksannella luokalla. Nuorempi käyttää lätkää, koska ei muista välillä omaa nimeään. Vanhemmalla on käytössään molemmat: ovilätkä omassa avainnipussaan sekä henkilökohtainen koodi. Hän saa siis valita kumman kanssa sisään syöksyy.


Meillä aikuisilla on myös molemmat vaihtoehdot, mutta olemme aikalailla luopuneet avaimen käytöstä. Lapset käyttävät perinteistä avainta isänsä luona, joten heillä on automaattisesti aina avaimet mukanaan ja siihen nippuun oli helppoa lisätä ovilätkä. Avaimen käyttö myös tuntuu heistä ja etenkin kuopuksesta luontevalta. Minun taskuistani löytyy nykyään oikeastaan vain auton avaimet ja päästäni koodi, jolla pääsen kotiin. Tämä on ollut erittäin vapauttavaa ja vaikka koodi on ärsyttävän pitkä (yhteensä kahdeksan painallusta) – veisi kuitenkin kauemmin etsiä avainta laukusta, valita nipusta oikea ja sohia sitä reikään. Älylukko rekisteröi melko rivakankin painelun, joten siinä ei kauan nokka tuhise, kun numerosarja on nakuteltu.


Miinusta tulee ulkoasusta. Design on mötikkämäinen verrattuna klassiseen kahvaan. Lukkoa on saatavana vaaleana, mutta sitten myös ulkopuoli on vaalea ja mustassa ovessa se olisi ollut kaamea. Toivottavasti näitä kehitetään vielä paremmin moderneihin koteihin sopiviksi ja vaihtoehdoksi tulisi edes mahdollisuus valita lukon väriksi tumma ulkopuolelta, vaalea sisäpuolelta.

Yale Doorman tarjoaa paljon oheistuotteita ja meilläkin on Hub, johon voi liittää kaikenlaista varashälyttimistä valvontakameroihin. Meidän Yalet ovat Hubin kautta wifissä, eli kykenemme kontrolloimaan niitä samanaikaisesti Yale-appin kautta. Esimerkiksi jos kuopuksen avaimet ovat unohtuneet kotiin, voin avata mistä päin maailmaa hyvänsä hänelle appin kautta oven – nerokasta!

Tämä älylukkojen maailma saattaa kytkeä sinussa päälle pienen vakoilijan. Älkää kertoko äidilleni, mutta kun koira on heillä hoidossa (asuvat naapurissa), voimme hyvin seurata etäältä koska meille on menty sisään, milloin on lähdetty, eli onko karva-rakkautemme ruokittu silloin, kun on toivottu ja kuinka kauan hän on arviolta rapsutuksia saanut.


Mikäli taas lasten on tarkoitus olla isällään meidän ollessa reissussa, voidaan varmistella mahdolliset hengailut appin kautta. Hieman pelottavaa, mutta myös aika kätevää. Kai haluaisi yhdistää Yale Smart Homen kamerat kokonaisuuteen, minä emmin vielä. Ehkä se menisi jo hieman liian pitkälle.

Miksi siis vaihtaa moneen kertaan toimivaksi todistettu analoginen älylukkoon? Koska kehitys kehittyy ja vanhoille hyville voi tulla aina parempi nykyaikainen vaihtoehto.


On totta, että kehitys jatkaa kehittymistään edelleen ja varmasti tulee päivä, jolloin lukkopesä halutaan päivittää uusimpaan versioon. Älylukko on arvokkaampi ja vaatii todennäköisesti updeittaamista nopeammin ja useammin kuin analoginen. Älylukko on digitaalinen kokonaisuus ja aivan varmasti vaatii myös useammin huoltoa kuin analoginen. Onneksi apuna on Yale-tuki!


Käyttömukavuus vei meillä siis voiton ja päätimme nauttia älyvapaasta toiminnasta älylukon myötä. Eli kulkea ilman avaimia, luoda kertakäyttöisiä koodeja milloin kellekin, tsekkailla ovien lukituksen perään reissun päältä sekä avata ja sulkea lukkoja tilaisuuden tullen.407 views0 comments

Comments


bottom of page