top of page

Raparperimehu - helppo reseptiTein ensimmäistä kertaa raparperimehua.


Kaikenlainen säilöminen ja hillojen keittäminen tuntuu hieman vastenmieliseltä sähläämiseltä. Tunne tulee siitä, että näen päässäni mielikuvan suuresta keittiöstä, jossa mehumaija pauhaa, pöydät ovat värjääntyneet marjoista, purkkeja sekä pulloja keitetään ja niitä on siellä täällä, hillosokeria kuluu kilokaupalla ja mansikoiden isoja laatikoita lojuu lattioilla. Sitä ajattelee, että yhden hillopurkin tekeminen on höpöä.


Mutta ei ole. Luin sen Sumarin Hannan blogista, hän oli tehnyt yhden purkin aprikoosihilloa. Samalla kun oivallus levisi aivoissani, tuumin että suurin osa säilöjistä varmaan tekee sen pari purkkia ja pullon mehua. Suurimmalla osalla ei ole kellaria, jossa säilöä koko vuodeksi erilaisia tuotteita. Jollen tänä kesänä, niin ensi vuonna minusta tulee ihminen, joka tekee satunnaisia hillopurkkeja milloin mistäkin.


Hanna oli myös tehnyt raparperimehua, kolme litraa. Ne on juotava viikossa, joten jälleen oltiin kaukana mehumaijasta ja miljoonasta pullosta nurkissa. Kun Sumari kertoi reseptin olevan helppo, oli pakko kävellä sukutonttimme navetan taakse ja repiä raparperit irti maaperästä.


Resepti tosiaan oli helppo ja mehut on liki juotu. Haaveilin tekeväni siitä meille drinkit, mutta täytyy varmaan tehdä lisää mehua niitä varten. Mehu on niin kaunista, että tulen aina iloiseksi kun avaan jääkaapin.

RAPARPERIMEHU 3 litraa raparperin paloja 5 dl sokeria 3 litraa kiehuvaa vettä 1 sitruunan kuori paloina ja mehu

Huuhdo varret ja pilko ne. Laita palaset lämmön kestävään astiaan ja lisää sokerit päälle. Kaada kiehuva vesi joukkoon ja lisää sitruunan kuoret ja mehu. Siinä perusresepti, tuunata voi maustamalla ken halajaa. Minä itse pidän juuri tästä yksinkertaisesta kaverista.

Annetaan seistä astiassa seuraavaan päivään, siivilöidään, sekoitetaan ja pullotetaan puhtaisiin puteleihin. Säilyy viikon jääkaapissa, jos haluaa pidempikestoista – lisää 2rkl sitruunahappoa.

Jäin miettimään, mitä voisi tehdä liemessä lilluneille paloille? Survosta, hilloa? Maistoin yhtä ja totesin, että maku oli aikalailla lähtenyt mehun matkaan, joten tällä kertaa ainakin loppusijoituspaikaksi muodostui biojäteastia. Ideoita?

568 views0 comments

Comments


bottom of page